17. Juna 2024.

Airsoft u Bosni i Hercegovini

Da airsoft sve više dobiva na popularnosti govori i to da se sve više u našoj domovini formiraju airsoft klubovi.Nakon dužeg vremena, truda i angažmana uz razne komplikacije, kašnjenja i opstrukcije, Savez Airsoft Klubova FBiH je uspješno i službeno upisan u registar udruženja.Dana 22.03.2022 godine na Zmajevcu kod Zenice održano je drugo kolo Airsoft Master lige Federacije BiH gdje učešće uzeo 61 takmičar iz 9 klubova od ukupno 10 koliko ih se prijavilo za ovogodišnju sezonu. Pravo učešća imaju svi klubovi članice Saveza Airsoft klubova u Federaciji Bosne i Hercegovine. Takmičenje se održava u 5 disciplina, a pobjednici će se znati nakon završnog kola lige u decembru.
Osim takmičarskih klubova i njihovih predstavnika na Zmajevcu se se okupili i predstavnici i članovi drugih klubova koji su se nakon takmičarskog dijela zabavili adrenalinskom airsoft igrom u prirodnom ambijentu Zmajevca, te je oko 100 airsoftera učestvovalo u toj igri. Bitno je napomenuti da su airsofteri istovremeno i zaljubljenici u prirodu te imaju izraženu brigu o očuvanju prirode što su i dokazali taj dan jer su po dolasku na Zmajevac zatekli manji šumski požar čijem su saniranju pripomogli a nakon završetka takmičanja su na lokalitetu na kome se odvijao događaj pokupili smeće koje su nesavjesni izletnici ostavili za sobom.
Kako je sve to izgledalo pogledajte na fotografijama i snimcima sa Zmajevca

Airsoft je vojni simulacijski šport, sličan paintballu, u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja, koje izbacuju kuglice od tvrde plastike promjera 6 do 8 milimetara. Mogu biti mase od 0,20 g (za slabije replike), 0,23 g (za jače pištolje), 0,25 g (za puške), 0,28 g (za jake puške i snajpere) i 0,30 g (za snajpere).Airsoft se razvio u Aziji u (Japanu i Hong Kongu), gdje je zbog strogih zakona teško legalno pridobiti oružje.Igrači moraju nositi zaštitnu opremu (posebne naočale od industrijskog polikarbonata) i moraju imati sigurnosnu riječ za prekid igre u slučaju da nešto pođe po krivu. Ako se ne pridržavaju sigurnosni propisi, može doći do ozljeda. O njegovoj popularnosti govori i činjenica da ga koristi policija i vojska diljem svijeta kao dio treninga.

Airsoft teži da je oružje što realnije.
Streljivo je u spremniku, te nema vanjskih boca s plinom.
Domet Airsoft oružja je veći nego kod Paintball oružja (oko 50 metara).
Preciznost Airsoft oružja je kudikamo veća.
Osim na plin, Airsoft oružje može raditi i na električne baterije.
Airsoft oružje je jeftinije od Paintball oružja, ima ih od 1000 kuna naviše.
Airsoft municija je jeftinija od Paintball municije (oko 7-10 naprema 1). Međutim, kvaliteta i cijena streljiva mogu varirati. Postoji i biorazgradivo streljivo.
Igrači u Airsoftu trebaju samo zaštitne naočale, ne i maske (iako mogu dekorativno nositi fantomke).
U Airsoftu obično svaki igrač kupuje svoju opremu.